AJÁNDÉK MÉRETRE IGAZÍTÁS A HÉT MINDEN NAPJÁN!

Hasznos tudnivalók – Öltözködési szabályok

 

 

 

Az öltönyös viselet íratlan szabályai:

  • 2 gombos öltönyt (ami az új trend) begombolva illik viselni, vagy csak az alsó gomb lehet kigombolva
  • 3 gombos (egysoros) öltönyre vonatkozik a „néha – mindig – soha” szabály: vagyis a felső gomb néha lehet begombolva, a középső mindig legyen begombolva, az alsó gomb soha.
  • Az öltöny ujján, kívül a márkajelzést kínos fennhagyni. Ezt még az üzletben le kell vágatni.
  • Csíkos a csíkossal? Vagy pöttyös a kockással? Minden mindennel megy, csak a színharmónia fontos.
  • És az alapszabály: (minőségi) öltönyhöz mindig ápolt, vékony, bőrtalpú cipőt viseljünk!

 

 

 

Mi az a "Dress Code"?

 

Sok fogadást, konferenciát, rendezvénysorozatot záró partit rendeznek a cégek, vállalatok, amelyre Ön is kaphat egy szép, elegáns meghívót. Ezen sokszor külön felhívják a meghívott figyelmét az ajánlott (vagy elvárt) öltözékre, amelyet ha nem ismer, mi segítünk megfejteni.

 

White Tie: A legelegánsabb események meghívóin szerepel. Ez a frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér  kézzel kötött csokornyakkendő. Kiegészítője a speciális escarpens cipő és a hófehér nadrágtartó.

 

Black Tie: Ilyenkor elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel. Az ing dupla mandzsettás, lehetőség szerint díszgombokkal. Kiegészítő a hófehér díszzsebkendő, fekete spanyolöv és borjúbőr vagy lakk cipő. 

 

Formal: Nagyjából a Black Tie-nak felel meg, elegáns öltöny nyakkendővel fehér inggel, vagy helyette elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező. Uraknál 6 óra előtt és után is elfogadott a sötét öltöny, nyakkendő, ám ha a rendezvény dress code-ja "formal, black-tie optional" öltözéket kíván, 18:00 után "black tie" az elvárás.

 

Semi-Formal: Általában öltöny-nyakkendővel (decens viselet).18:00 előtt elegánsabb, míg utána ünnepélyesebb megjelenést. 18:00 előtt öltöny, utána sötét öltöny, nyakkendő.

 

Informal vagy Business Formal: Ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Ajánlott az öltöny, vagy zakó nadrággal

 

Casual: A megjelölés hétköznapi ruházatot jelöl, azonban kizárja a sportos ruhadarabok viselését. Így a farmeres összeállítás, vagy a sportos megjelenés nem ajánlott. Az öltözék hasonlít a hivatalos öltözethez, azonban annál valamivel lazább. Hölgyek és urak terén is szinte bármi viselhető, kerülve a sportos darabokat és a farmert.